B&B

Geschiedenis

van de Maalderi-je

Een stukje geschiedenis van de Maalderi-jeIn B&B de Maalderi-je was vroeger een maalbedrijf gevestigd dat in 1936 door de molenaar Heusinkveld is neergezet op de huidige locatie aan de Misterweg. Oorspronkelijk had deze molenaar in 1905 een grote molen laten bouwen op de Fortuna, de laatst gebouwde molen van Winterswijk op steenworp afstand van B&B de Maalderi-je. ‘De Heusinkvelds Mölle’ of ‘de Fortuna’ had een grote achtkanter als basis en werd gebruikt als graanmolen en in 1914 uitgebreid met een houtzagerij die zowel op wind- als op motorkracht werkte.    De Heusinkvelds Mölle uit 1905.
    De witte huizen rechts op de
    foto zijn nog steeds te zien
    vanuit B&B de Maalderi-je.


Kort nadat het malen van graan naar de Misterweg was verplaatst, werd de Heusinkvelds Mölle verwoest door een grote brand. In de nacht van 22 op 23 februari 1919 was de ‘vang’ (dit is de rem van de molen) warmgelopen en gaan smeulen, waardoor uiteindelijk alleen het geraamte van de molen en de grote achtkanter eronder nog over was in de ochtend. Deze overgebleven basis van steen werd met een zuiggasmotor omgebouwd tot houtzaagmolen en is nog tot 1961 blijven bestaan.


    De overgebleven achtkanter van de
    Heusinksvelds Mölle in 1943.

Vanwege het verouderen van machines werd het malen van graan verplaatst naar een maalbedrijf aan de overkant van de Misterweg totdat Heusinkveld een grote molenaarswoning met pakhuis liet neerzetten en daar de maalderij in voortzette. Door de latere eigenaren vader en zoon Maas kreeg het pand in de Winterswijkse volksmond de naam ‘Maas de Mölle’.    Maas de Mölle met links het woonhuis en
    rechts het pakhuis, gebouwd in 1936.